Cine nu deschide ochii, deschide punga. - Proverb românesc.

Cine nu deschide ochii, deschide punga. - Proverb românesc.
Am răsuflat ca am scapăt de pandemie si am zis „Lasă că trecem noi și peste asta “ dar cum un rău nu vine niciodată singur, ne-am trezit cu războiul la ușa noastră. Pandemia ne-a lăsat cu buzunarele goale si pe uni din noi fără un serviciu, așa ca singura opțiune era sa te gândești cum sa faci bani ușor fără prea mult efort, dar cum spune un proverb romanesc „nu zice hop până n-ai sărit groapa/pârleazul “ a apărut si acest război si situația financiara a devenit din ce in ce mai grea. Așa ca au apărut peste noapte ca, ciupercile după ploaie, așa ziși bine făcători care te ajuta sa faci bani fără prea mult efort.

Acum te întrebi Ok am înțeles, dar ce sens are acesta postare?
Încerc sa te ajut sa nu cazi in capcana multi-level marketing si să realizeze că poți pierde sume mari de bani. Sa realizezi ca nu e prea târziu sa spui am fost păcalit/ă.

Acesta postare încearcă sa desființeze acest stil de viață care promovează îmbogățirea rapidă și fără efort. Ce s-a întâmplat in ultima vreme „ e o perioadă perfectă ” pentru acest tip de scheme piramidale, pentru că oamenii se simt vulnerabili.

Acum sa iți spun ceva despre schemele piramidale sau de multi-level marketing (MLM) sunt afaceri care se bazează pe recrutarea altor persoane pentru a face profit pentru cei situați mai aproape de vârful piramidei. Acestea au înflorit în anii 1940, când companiile producătoare de vitamine precum Nutralite, din America, au început să-și crească vânzările prin intermediul unor „echipe de distribuție”. Angajații puteau câștiga comisioane dacă angajau vânzători care să lucreze sub ei și luau o parte din profiturile lor.Popularitatea lor a crescut până la începutul anilor 2000, după care a explodat, odată cu internetul, care le-a permis companiilor gen Amway, Forever Living, Avon sau Oriflame să ajungă la un public mult mai larg. Structura lor controversată le-a făcut să fie comparate cu scheme piramidale ilegale, dar vânzătorii accentuează mereu că există niște mici diferențe care fac aceste afaceri legitime și legale.Vând un produs, cum ar fi cosmetice sau suplimente alimentare, pe când schemele piramidale nici măcar nu fac asta, iar reprezentanții scot bani direct din vânzări.
Oricum, aceste produse sunt, în mare, irelevante pentru modelul de business – banii se fac, în principal, prin recrutarea de noi membri în afacere.

Cum începe de obicei recrutarea pentru o astfel de afacere? Sigur ai primit pe rețelele sociale un mesaj de genul: „Bună! Am o oportunitate de afaceri incredibilă pentru tine!” sau „Ofer posibilitatea numai la x persoane de a câștiga x suma de bani in doar x zile. E pe bune! ” Ca să închei recrutarea, trebuie să cumperi un starter kit sau produse pe care să le vinzi familiei sau prietenilor prin intermediul rețelelor sociale. Ești încântat de ideea de afacere si deodată începi sa cumperi produsele si realizezi ca ai o cămară plină de produse pe care nimeni nu le dorește. Însa ce prinde cel mai bine sunt afacerile de gen care promovează un stil de viață sănătos, sau cum sa slăbești smart dat find faptul ca obezitatea este o problemă de sănătate a lumii moderne însa tot odată o afacere profitabila si promovează regimuri alimentare pe care vânzătorii se simt adesea presați să le urmeze ca să îi poată convinge și pe alții să investească în acest stil de viață.

Cum te atrag in capcana? Un marea atu acestor binefăcători e comunicarea. Cum fac sa te atragă? Postează pe rețelele sociale un stil de viata opulent, acestea având pofile glossy, fotografii de la piscina, mașini de lux, vacante si bunuri pe care tu nu ți le poți permite.

Profilul celui care cade in plasa. Persoane singure și care se simt foarte vulnerabile, provenite dintr-un mediu social defavorizat cu o cultura si o educație financiara precara. De obicei cei proveniți din familiile sărace (asta e un adevărat dureros) care nu își permit a viata de lux, văzut pe rețelele sociale si care si l-ar dori cu ardoare cad cel mai des in plasa acestor binefăcători.

De ce picam in mirajul acesta? Ți se prezintă ca o ocazie unica de a face bani rapid si fix de asta ai nevoi acum in acesta perioada, aceștia profitând la maxim de situația economica si sociala. Ideea de a începe o afacere profitabilă în timpul unei crize globale e incredibil de tentantă pentru mulți.

Realitatea? Sunt foarte putini cei implicați în afaceri piramidale care fac profit. Înscrierea costă, mai trebuie să cumperi și produse înainte să le vinzi și te trezești că rămâi cu o grămadă de produse nevândute sa nu mai spun ca acestea costa destul de mult. Si totuși suntem conștienți ca pierdem si continuam sa alegem acest tip de afacere, de ce? Din cauza situație economice tot mai grele, unii care au renunțat la aceste afaceri le-au mai dat o șansă, după ce s-au văzut cu buzunarele goale, convinși că o fi fost vina lor că n-au făcut profit prima oară sau ca nu au investit in afacerea corecta.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții e că ar trebui să te documentezi înainte de orice investiție financiară. Ce iți recomand eu este ca cei care vor să se bage într-o astfel de afacere să caute online experiențe ale altor persoane care au lucrat cu compania respectivă. Dacă ai ales să te implici în așa ceva, setează-ți un deadline până la care trebuie să faci un anumit profit și, dacă ești foarte departe de a ajunge acolo, renunță rapid.

De ce îi înșelăm pe ceilalți?
Din dorința de a „câștiga indiferent de costuri“.


„Trăim vremuri grele, dar unele lucruri sună prea bine ca să fie adevărate.”

.